جرایم پولی و بانکی چیست ؟

جرایم پولی و بانکی

در عصر حاضر یکی از مهم ترین دسته های جرائم در یک کشور، جرائم اقتصادی است. جرائم اقتصادی دارای انواع و دسته بندی های گوناگونی است اما متداول ترین نوع آن جرائم پولی و بانکی است. از نمونه های بارز جرائم پولی و بانکی میتوان به پولشویی اشاره کرد. در این مقاله نوین وکیل به بررسی این مدل از جرائم میپردازیم.

از جمله قوانین و اصولی که در زمینه جرایم پولی و بانکی وجود دارد می توان موارد زیر را برشمرد :

– قانون عملیات بانکی بدون بهره
– قانون پولی و بانکی کشور
– قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری
– قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم
– قانون تسری امتیازات خاص بانک ها به موسسات غیرمجاز
– قانون مبارزه با پولشویی
– قانون مبارزه با قاچاق ارز .
به طور کلی اگر بخواهیم تعریفی از جرائم اقتصادی داشته باشیم میتوان گفت: “به هرگونه فعالتی که مغایر با قوانین اقتصادی یک کشور باشد و باعث ضربه و ایجاد خسارت در نظام اقتصادی ، پولی و بانکی شود جرائم اقتصادی گفته میشود.”

جرائم اقتصادی از این رو که آسیب آنها نه تنها به یک شخص یا یک شرکت بلکه به تک تک مردم میرسد بسیار مهم محسوب میشود. از همین رو پرونده های اقتصادی پیچیدگی ها و حساسیت های فراوانی دارد و در صورتی که متهم جرمی کلان مرتکب شده باشد مفسد فی الارض شناخته شده و به اشد مجازات محکوم میشود.

● انواع جرایم اقتصادی(جرایم پولی و بانکی)

جرایم اقتصادی دارای انواع زیادی می باشد در ادامه به معرفی چند نمونه از آنها میپردازیم:

۱. جرایم علیه فعالیت های مختلف اقتصادی :

به طور کلی این نوع از شرایط خود به چند نوع تقسیم می شود توجه داشته باشید یکسری قوانینی از سوی دولت به منظور تنظیم یا تصدی انواع فعالیت های اقتصادی وضع می گردد .
موسسات و سازمان ها و بنگاه های اقتصادی جهت ورود به چرخه اقتصادی نیاز به رعایت یکسری قوانین دارند ، بنابراین شما باید این مسئله را مد نظر قرار دهید

که جرایم اقتصادی به دو دسته تقسیم می شوند :

الف) دسته اول در فعالیت های اقتصادی به طور اساسی غیرقانونی و نامشروع می باشد ؛ از جمله این دسته می توان شرط بندی و قمار را مثال زد .
ب) دسته دوم آن دسته از جرم هایی است که برای تحمیل سود جهت انجام فعالیت های اقتصادی بعد از تاسیس قانونی شرکت های اقتصادی رخ می ‌دهد

که عبارتند :

از سوء استفاده از سرمایه‌ های استفاده شده در سازمان های اقتصادی و انواع فعالیت هایی که موجب آسیب رساندن به شبکه های اقتصادی می گردد ، سوء استفاده از یکسری سرمایه‌ های امانی شرکت و انجام برخی از اقدامات

بر علیه کارگران همچون عدم پرداخت دستمزد ها ، نقض حقوق مصرف کنندگان ، نقض قوانین رقابت تجاری و جرایم زیست محیطی و غیره .

۲. جرایم اقتصادی بر علیه سیاست های گوناگون اقتصادی

توجه داشته باشید که قسمتی از این نوع جرایم به حوزه پولشویی و ایجاد اخلال در نظام پولی یا ارزی کشور مختص شده است و قسمت دیگر از جرایم پولی و بانکی اختصاص دارد .

بطور کلی جرایم اقتصادی بر علیه سیاست های گوناگون اقتصادی آن دسته از جرایمی است که جهت تحمیل مجرمانه پول می باشد .

این نوع از جرایم اقتصادی در بردارنده موارد زیر می باشد :

• جرایم بورسی :

به طور کلی یکی از جرایم اقتصادی همین جرایم بورسی می باشد که به آن دسته از جرم هایی گفته می شود که از مسیر عادی و درست معاملات اوراق بهادار خارج گشته و اغلب با سوء نیت و

استفاده از روش های کاملاً غیر قانونی جهت ایجاد قیمت و اخلال در بازار بورس صورت می پذیرد .

در حقیقت جرایم بورسی شامل موارد ذیل است :

– دستکاری قیمت بازار
– عدم ارائه اطلاعات مدارک و اسناد مهم به سازمان بورس
– معامله متکی بر اطلاعات محرمانه
– افشای اسرار اشخاص به واسطه کارگزاران موجود در بورس
– افشای مستقیم یا غیرمستقیم برخی از اطلاعات محرمانه
– سوء استفاده از اطلاعات محرمانه

• تقلب گمرکی :

منظور از تقلب گمرکی, انجام تخلفات گمرکی می باشد که با استفاده از این جرم افراد باعث اغفال گمرک و عدم پرداخت قسمتی از مالیات و یا تمامی آن و عوارض مرتبط با ورود یا صدور یا اجرای ممنوعیت و محدودیت های قانون مربوط به گمرک می باشد

که از سوی او مورد بی توجهی قرار می گیرد . البته ممکن است وی یکسری منافعی را که با قانون امور گمرکی مغایرت دارد کسب کند .

• قاچاق ارز و کالا :

بهتر است بدانید قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در نهایت توانست در سال ۱۳۹۴ به تصویب برسد . دادسرای تعزیرات وظیفه رسیدگی به بعضی از جرایم مربوط به قاچاق کالا و ارز را بر دوش دارد .

به طور کلی به برخی از جرایمی همچون عدم صدور فاکتور و کالا هایی که بدون قیمت است ، احتکار ، کم فروشی ، گران فروشی و غیره را مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌ دهد .

در حقیقت سازمان تعزیرات حکومتی وظیفه رسیدگی به اموری از این قبیل را دارا است .
لازم به ذکر است که بدانید سازمان تعزیرات حکومتی زیر نظر وزارت دادگستری و همچنین قوه مجریه وظایف خود را انجام می دهد و آرای شعبه های بدوی و صرف نظر از آن معمولاً قابلیت رسیدگی در دیوان عدالت اداری را دارد .

بنابراین به آن دسته از جرایم مربوط به قاچاق کالا و ارز در سطوح کلان سازمان تعزیرات حکومتی رسیدگی نخواهد کرد ؛ زیرا این نوع از جرایم در دادسرا و دادگاه انقلاب مورد رسیدگی قرار می ‌گیرد .

• جرایم مربوط به قیمت ها :(جرایم پولی و بانکی)

با توجه به اتکای اقتصادی کشور های فراوانی بر مالیات این گونه از جرایم برخلاف سایر جرایم اقتصادی بر علیه دولت می باشد . به طور کلی هدف اصلی از جرم مستقیماً منافع شهروندان نیست .

در اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم به صورت گسترده در ماده ۲۷۴ جرایم مالیاتی در هفت بند به عنوان مصادیق جرم مالیاتی در سال ۱۳۹۴ این گونه از جرایم به طور کامل عنوان شده است.

• جعل اسکناس داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی :

توجه داشته باشید که این گروه از جرایم در وضعیت عادی در قسمت جرایم علیه رفاه عمومی تقسیم بندی می گردد ؛ اما در صورتی که مرتکب شدن به این جرایم به منظور ایجاد اخلال در وضع مالی یا بانکی و

یا اقتصادی و یا ایجاد اخلال در نظام و امنیت سیاسی باشد این نوع از جرایم در قسمت جرایم پولی و بانکی قرار می گیرد .

زیرا این نوع از جرم ها بر اساس تعریف سیاست های اقتصادی که شامل سیاست ‌های مالی و پولی است یک نوع اخلال در نظام پولی و مالی به شمار می ‌آید .

• پولشویی :(جرایم پولی و بانکی)

بهتر است بدانید مجموعه فعالیت‌ های انجام شده در پولشویی باعث ایجاد نوعی فریب و گول زدن ماموران در حین انجام وظیفه و اجرای قانون می‌ باشد .

بدین شکل که افراد مجرم یکسری جرایم مقدماتی را پس از به دست آوردن سود های نامشروع یا با انجام اعمال فریب دهنده به قصد مشروع جلوه دادن برخی از اموال انجام می دهند .

به طور کلی این گونه از افراد جرایم پولشویی را از طریق افرادی به پایان می رسانند که در حقیقت در ارتکاب جرم های اولیه دخالت ندارند ، تا جایی که امکان دارد این فرد از نحوه و نوع جرم اولیه آگاهی نداشته باشد

و گاهی با شخص انجام دهنده یا همان مباشر جامعه اولیه تا حد زیادی تبانی کرده است .
بر اساس ماده یازدهم قانون اصلاح مبارزه با پولشویی و تبصره های موجود در آن شعبه هایی از دادگاه عمومی در شهر تهران و در سایر مراکز استان ها وظیفه رسیدگی به جرایم مرتبط با پولشویی را بر عهده دارند ؛

اما دقت داشته باشید که اختصاصی بودن شعبه از رسیدگی به دیگر جرم ها پیشگیری نخواهد کرد .

• گرفتن ربا و بهره :

اخذ ربا و سوء استفاده نمودن از شرایط اضطراری برخی از افراد به هنگام قرض گرفتن یا بهره و وساطت در ربای قرضی از نظر فلسفه ربا گرفتن که تا حد زیادی مانع تولید می گردد ، در واقع موجب ایجاد اخلال در نظام اقتصادی

و همچنین جرایم علیه سیاست اقتصادی به شمار می ‌رود ؛ چرا که ربا گیرنده یکسری مبالغی را به صورت کاملاً مجرمانه کسب می ‌کند ، اینکه می ‌گویم مجرمانه علتش این است که وی هیچ گونه فعالیت اقتصادی و تولیدی انجام نداده است

به همین دلیل وی سود و مبالغ خود را از راه مجرمانه و نامشروع به دست می ‌آورد .

یکی از نکاتی که باید آن را مد نظر قرار دهید این است که یک مجتمع قضایی ویژه امور اقتصادی به منظور مبارزه صد درصدی و با سرعت زیاد با فساد های اقتصادی موجود در جامعه توانست در سال ۱۳۸۱ بنیان‌گذاری شود .

صلاحیت مجتمع قضایی زیر نظر رئیس کل دادگستری استان اداره می گردد . بنابراین بهتر است بدانید رسیدگی به انواع جرایم اقتصادی با مبالغ حدود ۱۰ میلیارد ریال و گاهی نیز بیشتر انجام می شود .
به طور کلی این مجتمع وظیفه رسیدگی به شکل تخصصی به برخی از جرایمی همچون پولشویی و ارتکاب جرم در بازارهای بورسی و غیره را بر عهده دارد .
در حال حاضر بر اساس مشکلات زیادی که به واسطه برخی از موسسه های پولی و بانکی غیر مجاز که تحت عنوان تعاونی اعتباری و موسسات مالی و اعتباری از مردم درخواست کرده ‌اند که سرمایه‌ های خود را در این گونه موسسات قرار دهند

و در نهایت از اینگونه سرمایه ‌ها استفاده نابجا در قسمت هایی همچون دلالی و واسطه گری انجام شده ، قوه قضاییه موجب گشت تا دادسراهای تخصصی به وجود آورد

دادسرا هایی همچون برخی از این دادسرا ها شامل موارد زیر است که در شمار دادسرا های تخصصی قرار گرفته و تنها به جرایم زمینه تخصصی خویش رسیدگی خواهند کرد :

– دادسرای نظامی
– دادسرای ویژه امنیت
– دادسرای ویژه کارکنان دولت
– دادسرای ویژه جرایم پزشکی
– دادسرای ویژه اطفال .

لازم به ذکر است که بدانید با تصویب نمودن رئیس قوه قضاییه در حال حاضر دادسرای مخصوص رسیدگی به جرایم پولی و بانکی هم اکنون در شهر تهران تاسیس شده و فعالیت خود شروع کرده است .
به منظور ورود پیدا کردن به این دادسرا باید گفت تمامی افراد موجود در کشور و همچنین آن دسته از مالباختگانی که از سوی موسسات اعتباری و مالی و همچنین بانک های غیر قانونی در تمام کشور شاکی هستند قادر خواهند بود

به این دادسرا مراجعه نموده و شکایت و عرایض خود را عنوان کنند .

به طور کلی رسیدگی تخصصی به تمامی جرایم پولی و بانکی سازمان‌ ها و افراد متعدد در این دادسرا باعث می شود تا هر چه سریع تر رسیدگی های لازم به عمل آمده و تحقق حقوق افراد مالباخته و سپرده گذار در چنین موسساتی ، صورت پذیرد .
در صورتی که شما نیز در شمار افراد مالباخته و آسیب دیده قرار دارید باید یکسری مدارک به منظور مطرح نمودن شکایت خود در دادسرا همراه خود داشته باشید .

بدین منظور ما آن را برای شما عنوان کرده‌ایم . افزون بر تنظیم شکایت کیفری که اصطلاحاً به آن شکواییه می‌ گویند

و همچنین ابطال تمبر و هزینه دادرسی مورد نیاز باید مدارکی که در پایین آن ها را نام می بریم

به منظور مطرح نمودن شکایت در دادسرا با خود داشته باشید :(جرایم پولی و بانکی)

– کارت ملی
– اسناد و مدارک ثابت کننده شکایت
– ارجاع به کارشناس
– همراه داشتن هر گونه اسناد و مدارکی که مرتبط با موضوع شکایت است .

دقت داشته باشید که طبق ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری هر شخصی که با استفاده از حیله و خدعه اگری و همچنین تقلب عموم افراد را به استفاده از سازمان ‌ها و شرکت ‌ها و یا تجارت خانه هایی

که به داشتن اموال و اختیارات واهی گول زند یا وی را به برخی از اموری که واقعیت ندارد امیدوار سازد یا همچنین از برخی از حوادث و اتفاقات غیر واقعی بهراساند و یا اینکه اسامی و عنوان های ناشناخته برای خود برگزیند ، به

یکی از موارد که بیان شد یا دیگر اصول مربوط به فریب دادن عموم باشد چنین شخصی کلاهبردار بوده و بر اساس قانون با وی رفتار خواهد شد .

به عنوان مثال از جمله مجازاتی که برای جرایم پولشویی در نظر گرفته شده می توان به موارد زیر اشاره کرد :

– پرداخت جزای نقدی برابر با مقدار مالی که دریافت کرده است .
– برگرداندن مال به صاحب اصلی مال که از وی گرفته شده است .
– در نظر گرفتن مجازات حبس از یک سال تا هفت سال .

3 دیدگاه دربارهٔ «جرایم پولی و بانکی چیست ؟»

  1. ایمیل چی خود منو منتشر کن. سپاس گذارم از آگاهی و اطلاعات مفید در هر زاویه

  2. ا«یمیل چی خود منو منتشر کن. سپاس گذارم از} [آگاهی و اطلاعات مفید در هر زاویه .در بند چهار} [قانون پول شوی بیان شده به دو دسته تقسیم ]{میشود خواستم بپرسم دسته اول رو چرا بیان }نشده »

  3. [قانون از درون وجود بوجود میاد فرایند این دانش »[برمیگردد به علم فیزیک قانون کوانتوم و قدرت [جاذبه که ما ایرانیان اولین بودیم که به این قدرت [دست پیدا کردیم ولی فرایند کامل نبود تا این بنده [حقیر فرایند کامل تمام به یقین صحیح طبق علم به ]]}{(روز به نتیجه مطلوب رساندم}

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *