تعداد شهود عقد ازدواج-چه کسانی نمی‌توانند شاهد باشند؟

تعداد شهود در ازدواج را توضیح دادیم مشاوره حقوقی رایگان با نوین وکیل

وجود شاهد و تعداد شهود عقد ازدواج از جمله مسائل مهمی است که صحت ازدواج را تایید می‌کند، ازدواج یا نکاح باعث ایجاد زوجیت میان خانوم و آقا می‌شود که تا قبل از آن با یک دیگر غریبه و بیگانه بودند، پس از جاری شدن صیغه نکاح به صورت صحیح هر کدام از آقا و خانوم باید تکالیف زوجیت خود را بپذیرند و با یک دیگر حسن معاشرت داشته باشند. به طور کلی پس از انجام گرفتن عقد نکاح آقا و خانوم به یک دیگر محرم و در اصطلاح زن و شوهر می‌شوند.

حتما بخوانید: مقاله ای در رابطه با مدارک لازم ازدواج دوم زن و مرد نوشتیم شاید برای شما مفید باشد

شهود از عوامل صحیح عقد نکاح می‌باشد

یکی از عوامل صحیح بودن صیغه عقد نکاح که در شرع اسلام و قانون مدنی به آن توجه بسیار شده است شهادت شهود عقد ازدواج است. به عبارت دیگر برای جلوگیری از اختلافات پیرامون نفی زوجیت لازم است شهود در عقد ازدواج حضور داشته باشند.
حال شاید این سوال برای شما مطرح شود که تعداد شهود عقد ازدواج چه تعدادی باید باشد و چه شرایطی را داشته باشند؟ در این مقاله قصد داریم به سوالات فوق پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید.

حضور شاهد در عقد ازدواج اجباری است- نوین وکیل
یکی از عوامل صحیح بودن عقد نکاح شهادت شاهدان ازدواج است

ازدواج در اسلام

در اسلام ازدواج یک عمل مستحب می‌باشد که البته به نظر بسیاری از علما ازدواج در برخی از موارد واجب می‌باشد. بر اساس قوانین اسلامی مرد باید پیشنهاد ازدواج بدهد و زن نیز آن را تایید می‌کند و با او ازدواج خواهد کرد.

در اسلام دو نوع ازدواج داریم یک ازدواج موقت و دیگری ازدواج دائم می‌باشد که وجود شهود در عقد ازدواج برای ثبت دائم ضروری است.

حتما بخوانید: مقاله ای در رابطه با ازدواج دائم نوشتیم شاید برای شما مفید باشد

در ادامه مقاله با کلمات مرتبط با تعداد شهود عقد ازدواج با ما همراه باشید

شهادت یعنی چه؟

شهادت به معنای این است که از روی علم و یقین به چیزی گواهی بدهند.

شاهد کیست؟

شاهد در لغت به معنای مشاهده کردن امری یا چیزی. اما شهود در عقد ازدواج به معنی این است که اشخاصی در حین ازدواج زن و مرد حضور داشته باشند و صدق این ازدواج را بتوانند تایید کنند.

آیا حضور شهود در عقد ازدواج الزامی می‌باشد؟

• در موضوع تعداد شهود عقد ازدواج مطابق قوانین حمایت از خانواده ازدواج دائم را باید در محضر ثبت نمایند. و در صورتی که آن را ثبت نکنند مرد به مجازات جرم عدم ثبت ازدواج محکوم خواهد شد اگر در برخی از موارد مانند این که زن در ازدواج موقت باردار شود ثبت ازدواج موقت لازم و اجباری می‌باشد.
• در پاسخ به این سوال باید گفت که براساس قانون مدنی حضور شاهد در حین عقد ازدواج لازم نیست و حکم خاصی ندارد، از منظر شرعی نیز حضور شاهد و عدم حضور آن مانع صحت عقد نکاح نمی‌باشد اما رضایت پدر در ازدواج هنگامی که دختر باکره است لازم می‌باشد.که از نکات مهم در تعداد شهود عقد ازدواج می باشد

حتما بخوانید: مقاله ای در رابطه با ازدواج موقت نوشتیم شاید برای شما مفید باشد

آیا جاری شدن صیغه عقد نکاح در منزل و بدون شاهد صحیح است؟

اگر صیغه عقد نکاح در منزل میان مرد و زن جاری شود اما در دفتر ثبت نشده باشد از لحاظ شرعی عقد نکاح آن‌ها صحیح و معتبر می‌باشد.

نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این می‌باشد که در قوانین تشریفات خاصی برای ازدواج مقرر کرده‌اند. یکی از شرایط صحت عقد ازدواج رضایت زن و مرد برای عقد و اهلیت داشتن آن‌ها می‌باشد.

در قسمت فوق بیان کردیم که برای عقد ازدواج نیازی به حضور شهود در عقد ازدواج نیست اما براساس قوانین هنگام ثبت ازدواج در محضر حضور شاهد ضروری می‌باشد پس مطابق قانون حضور شاهد در محضر و ثبت آن و در حین صیغه عقد الزامی است.

تعداد شهود عقد ازدواج باید چند نفر باشد؟

در قسمت فوق الزامیت حضور تعداد شهود عقد ازدواج را بیان کردیم و گفتیم که حضور شاهد در عقد نکاح الزامی و ثبت عقد نکاح دائمی نیز در محضر الزامی است و باید تعدادی از شاهدان در محضر حاضر شوند و شهادت دهند.
مطابق با ماده ۷نظامنامه ثبت ازدواج و طلاق: در صورتی که هویت زوجین، نزد صاحب دفتر ازدواج و طلاق محرز و مشخص نباشد، بایستی دو نفر از اشخاص معروف و معتمد، حضورا هویت زن و مرد را تصدیق نموده و مراتب این موضوع در دفتر قید و به امضای معرفین برسد، براساس این ماده تعداد شهود برای عقد نکاح دو نفر می‌باشد که باید دارای شرایطی باشند که در قسمت‌های بعد آن‌ها را بیان خواهیم کرد.
پس از پایان صیغه عقد نکاح شاهدان باید سند ازدواج را امضا کنند و اگر زوجه دوشیزه باشد رضایت پدر او لازم است یا دختر از پدر خود وکالت ازدواج داشته باشد.

تعداد شهود عقد ازدواج - چرا شاهد در عقد ازدواج مهمه؟-نوین وکیل
تعداد شهود عقد ازدواج چند نفر است؟ مشاوره حقوقی رایگان با نوین وکیل

شرایط شهود در عقد ازدواج چگونه می‌باشد؟

همانگونه که در قسمت قبل توضیح دادیم تعداد شهود عقد ازدواج دو نفر می‌باشد که باید با مراجعه به دفتر خانه ازدواج و طلاق هویت زوجین را تصدیق و تایید کنند. همچنین امروزه ثبت الکترونیکی ازدواج الزامی است.
• حال شاید این سوال برایتان بوجود آید که شهود در عقد ازدواج چه شرایطی باید داشته باشند؟ یا چه کسانی نمی‌توانند شاهد باشند؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید گفت از جمله دلایل مهم معرفی تعداد شهود عقد ازدواج این است که شاهد هویت طرفین که قصد ازدواج دارند را تایید کند و مانع بوجود آمدن اختلافات در رابطه با زوجیت شود. بنابراین از جمله شرایط مهم شاهد این میباشد که کور و کر نباشد تا قادر به شناسایی زوجین باشد.

محجور نبودن شاهد یعنی چه؟

از دیگر شرایط شهود عقد نکاح این است که محجور نباشد یعنی به سن بلوغ رسیده باشد و دیوانه سفیه نباشد، بنابراین شاهد باید حداقل ۱۸سال سن و عاقل و بالغ باشد به همین دلیل شاهد در محضر برای شهادت باید شناسنامه خود را ارائه بدهد و سند ازدواج را امضا کند.

چه کسانی می‌توانند شاهد عقد نکاح باشند؟

شاهدان می‌توانند از میان بزرگان خانواده و فامیل یا سایر بستگان و دوستان و آشنایان انتخاب کنید و به محضر معرفی نمایید. همچنین لازم به ذکر می‌باشد که معرفی شهود یکی از زوجین برای دیگری مانعی ندارد و شاهد هر یک از زوجین می‌تواند شاهد دیگری هم باشد.

چه کسانی نمی‌توانند شاهد باشند؟

براساس ماده۵۹ ثبت اشخاص زیر نمی‌توانند شاهد باشند:
• غیر رشید یا محجور
• کور یا گنگ
• اشخاص ذی‌نفع در معامله
• خدمه مسئول دفتر
• خدمه اصحاب معامله

در ادامه مقاله تعداد شهود عقد ازدواج با مدارک لازم برای ثبت عقد آشنا شوید

مدارک لازم برای ثبت عقد نکاح در دفتر ازدواج

برای ثبت عقد نکاح در دفتر ازدواج مدارک زیر لازم می‌باشد که عبارتند از:
• برگه آزمایش و جواب نهایی آن
• شناسنامه و کارت ملی عروس و داماد
• یک قطعه عکس عروس و داماد
• برگه مشاوره قبل از ازدواج
• شناسنامه و کارت ملی پدر عروس

مدارک لازم برای عقد ازدواج و تعداد شاهدان عقد ازدواج-نوین وکیل
مدارک لازم برای ثبت عقد ازدواج چیست؟

ثبت عقد نکاح یا ازدواج الزامی است؟

ثبت اسناد به دو صورت اختیاری و اجباری است. ماده ۴۷قانون ثبت اسناد اجباری را مطرح میکند.
مطابق با ماده ۴۷قانون ثبت در نقاطی که اداره ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند ثبت اسناد ذیل اجباری است:
۱- کلیه عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت نشده.
۲- صلحنامه و هبه‌نامه و شرکتنامه
ماده ۴۶قانون ثبت اسناد اختیاری را مطرح می‌کند.
مطابق با ماده ۴۶قانون ثبت اسناد، اختیاری است مگر در موارد ذیل:
۱- کلیه عقود و معاملات راجع به عین یا منافع املاکی که قبلاً در دفتر املاک ثبت شده باشد.
۲- کلیه معاملات راجع به حقوقی که قبلاً در دفتر املاک ثبت شده است.
مطابق با ماده‌های بیان شده عقد نکاح در طیف اسنادی قرار دارد که ثبت آن اجباری می‌باشد و در صورت عدم ثبت مجازاتی در پی دارد.

تا اینجا تقریبا با 90 درصد از موضوع تعداد شهود عقد ازدواج آشنا شده ایم.

مجازات عدم ثبت نکاح دائم چیست؟

مطابق با ماده ۴۹قانون حمایت خانواده: چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می‌شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

وجود و تعداد شهود عقد ازدواج یا نکاح براساس فقه مذاهب اسلامی

همانطور که در قسمت‌های فوق به آن اشاره کردیم وجود شاهد در عقد نکاح برای صحت آن لازم می‌باشد.
بسیاری از فقیهان مذاهب برای اثبات عقد نکاح و بوجود آمدن آثار فقهی و حقوقی آن وجود شاهد را لازم می‌دانند.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم مسائل مربوط به تعداد شهود عقد ازدواج یا نکاح را مورد بررسی قرار دهیم امید است که شما با صرف زمان اندک و مطالعه این مقاله بتوانید به سوالات خود پاسخ دهید.

سایت نوین وکیل از جمله سایت‌های معتبر و معروف است که در زمینه مسائل حقوقی مقالات و اطلاعات کثیری را در اختیار شما کاربران قرار می‌دهد. اگر در زمینه مسائل حقوقی سوالی دارید یا قصد مشاوره با مشاوران خبره و حرفه‌ای دارد که به کمک آن‌ها بتوانید مسائل حقوقی خود را حل و فصل کنید ما به شما پیشنهاد می‌دهیم که با استفاده از شماره‌های موجود در سایت با وکلای خبره و مشاوران حقوقی نوین وکیل ارتباط برقرار کنید و از آن‌ها مشاوره بگیرید.

 

3 دیدگاه دربارهٔ «تعداد شهود عقد ازدواج-چه کسانی نمی‌توانند شاهد باشند؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *