توقیف اموال-انواع توقیف اموال

توقیف اموال برای مهریه

 به محض عقد نکاح، شوهر ملزم به پرداخت مهریه می باشد که در بخش مهریه کاملاً به آن پرداخته شده است و جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید اینجا را کلیک کنید.

طبق قانون زوجه و یا وکیل قانونی ایشان می تواند دادخواست تامین خواسته پیش از دادخواست مطالبه مهریه جهت توقیف اموال برای مهریه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم دادگاه نماید.

اگر ساده تر بخواهیم بیان کنیم این کار به دلیل این است که شوهر نتواند قبل از توقیف اموال برای مهریه، اموال خود را به فروش رساند یا به صورت صوری به نام اشخاص دیگر نماید.

البته لازم به ذکر است میزان مهریه هر مقدار باشد و زوج مال داشته باشد که بتوان کل مهریه را از ایشان گرفت، توقیف کل اموال اجرایی می باشد و لزوماً اینطور نیست که فقط تا 110 سکه بتوان اموال را توقیف نمود. لذا پیشنهاد می شود در این خصوص حتماً از وکلای نوین وکیل استفاده نمایید و جهت مشاوره تماس حاصل فرمایید.

چنانچه تصمیم به توقیف اموال دارید ابتدا باید بررسی نمایید که این اموال جزء مستثنیات دین نباشد زیرا حتی اگر آن اموال را توقیف نمایید زوج می تواند اعتراض نموده و از آن رفع توقیف نماید. مثلاً ودیعه مسکن (پیش پرداخت بابت اجاره مسکن) در شان و منزلت زوج (شوهر) باشد یا ملک مسکونی  که در آن زندگی می کند متناسب در شان ایشان و یا ابزار و وسایل کار جزء مستثنیات دین می باشد ولی اتومبیل جزء مستثنیات دین نیست و می توان توقیف نمود.

ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی – مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:

الف- منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌ علیه در حالت اعسار او باشد.

ب- اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم ‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.

ج- آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌ شود.

د- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آن ها.

هـ- وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.

و- تلفن مورد نیاز مدیون.

ز- مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌ شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.

پس از این که دادخواست تامین خواسته را ثبت نمودید انتظار پیامک را نکشید و از طریق سامانه ثنا می توانید بررسی کنید تا متوجه شوید که دادخواست شما به کدام یک از شعب مجتمع قضایی ارجاع داده شده است تا سریعاً به شعبه مربوطه مراجعه و لیست اموال زوج را ارائه نمایید تا قاضی شعبه دستور توقیف اموال را صادر نماید.

پس از صدور قرار تامین خواسته توسط قاضی شعبه و توقیف اموال برای مهریه 10 روز فرصت دارید دادخواست مطالبه مهریه را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نموده زیرا چنانچه ظرف 10 روز دادخواست مطالبه مهریه ثبت نگردد، زوج می تواند به همان شعبه مراجعه نموده و درخواست رفع توقیف اموال را بنماید.

 

توقیف اموال خودرو

موردی که در توقیف اموال خودرو باید ذکر شود این است که در هر دعوایی نمی توان درخواست توقیف اموال خودرو را تقدیم دادگاه نمود و نمی توان تمام اموال فرد مدیون (بدهکار) را توقیف نمایید مگر اموالی که جزء مستثنیات دین نباشد و اموال توقیفی معادل محکومیت شخص مدیون (بدهکار) بوده باشد.

ولی گاهی به این صورت بوده که اموال توقیف شده ارزش آن بیش از محکوم به بوده است مثلاً در دعوایی که شخص به پرداخت 30 میلیون تومان بوده اتومبیل 100 میلیونی آن (بدهکار) توقیف شده است چون اتومبیل قابل تفکیک و جداسازی نمی باشد برهمین اساس کل اتومبیل توقیف می شود.

عکس مثال فوق نیز ممکن است. مثلاً در پرونده ای شخص محکوم به پرداخت 200 میلیون تومان بوده ولی اتومبیل ایشان 80 میلیون تومان قیمت داشته و توقیف می شود در این حالت بخشی از طلب محکوم له (شخص طلبکار) وصول می گردد و الباقی محکومیت نیز از اموال دیگر بدهکار محقق می گردد.

 

توقیف اموال نزد شخص ثالث

جهت توقیف خودرو باید درخواست توقیف اموال خودرو به شعبه اجرای احکام مربوط ارائه گردد و براساس ماده 87 قانون اجرای احکام مدنی هر زمان اموال متعلق به محکوم علیه نزد شخص ثالث چه حقوقی و چه حقیقی باشد، یا چنانچه طلبی باشد که شخص بدهکار (محکوم علیه) از فردی داشته باشد، اخطاری جهت توقیف چه مال باشد چه طلب و مقدار و میزان آن به همراه رونوشت اجراییه به شخص ثالث ابلاغ شده و به این صورت شخص طلبکار (محکوم له) می تواند توقیف اموال خودرو را از مراجع قضایی درخواست نماید.

 

توقیف اموال بستگان درجه یک

چنانچه بخواهید اموال بستگان و نزدیکان درجه یک شخص محکوم علیه (بدهکار) را توقیف نمایید باید بدانید که طبق ماده یک قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، هر شخص بر اساس حکم داده شده توسط دادگاه به تحویل دادن هرگونه مالی به شخص دیگر محکوم شود و از جاری شدن حکم امتناع ورزد، هرگاه محکوم به عین معین شود، آن مال از ایشان گرفته شده و به محکوم له (شخصی که حکم به نفع ایشان صادر شده است) تحویل داده خواهد شد و در صورتی که تحویل دادن عین مال امکان پذیر نباشد یا محکوم به عین معین نباشد، اموال محکوم علیه (شخصی که حکم به ضرر ایشان صادر شده است) با رعایت مستثنیات دین و براساس قانون اجرای احکام مدنی و دیگر مقررات مربوطه، توقیف (بازداشت) و از اموال توقیفی محکوم به (چیزی که محکوم علیه به آن محکوم شده است) یا مثل یا قیمت آن استیفا می شود.

همچنین براساس ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی: مرجع اجرا کننده حکم، اعم از بخش اجرای دادگاه صادر کننده اجراییه یا مجری نیابت، موظف است به درخواست محکوم له از روش های پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر شکل دیگر که قانوناً امکان پذیر باشد، نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و بازداشت آن اموال به میزان محکوم به اقدام نماید.

بنابراین بازداشت و توقیف اموال اشخاص دیگر حتی اموال بستگان درجه یک ممکن نخواهد بود ولی چنانچه شخص ثالثی بخواهد از اموال خود دین محکوم علیه را پرداخت نماید مشکل قانونی نخواهد داشت.

 

توقیف اموال وام گیرنده

گاهی ممکن است شما ضامن شخصی شده باشید که از جایی یا بانکی وام بگیرد و پس از مدتی شخص وام گیرنده اقساط خود را پرداخت نکند. اگر نتوانستید با صحبت کردن با شخص وام گیرنده ایشان را مجاب به پرداخت اقساط نمایید باید طبق ماده 709 قانون مدنی عمل کنید.

ماده 709 قانون مدنی بیان می دارد که: ضامن حق رجوع به مضمون عنه (شخص وام گیرنده) را ندارد مگر بعد از پرداخت دین، اما می تواند در صورتی که مضمون عنه ملتزم شده باشد که در مدت معین برائت او را تحصیل نماید و مدت مزبور هم مقتضی شده باشد رجوع کند.

پس تا زمانی که بدهی ایشان (اقساط) را پرداخت نکنید قانوناً نمی توانید جهت گرفتن حق و حقوق خود علیه وام گیرنده اقدامی نمایید لذا بعد از پرداخت وام می توانید از طریق قانون نسبت به ایشان اقدام نمایید.

شما پس از پرداخت وام باید گواهی بانک که در آن قید شده باشد اقساط وام گیرنده توسط ضامن پرداخت شده است از بانک دریافت نمایید تا مدرک و مستندی جهت اقدامات قانونی در دست شما باشد.

جهت توقیف اموال وام گیرنده می توانید از طریق دادگاه اقدام نمایید اما لازم به ذکر است که همزمان با دادخواست اصلی، دادخواست تامین خواسته را نیز تقدیم نمایید تا وام گیرنده مجالی برای انتقال دادن اموال خود به اشخاص دیگر را نداشته باشد.

شما می توانید با دریافت صدور قرار تامین خواسته توسط دادگاه، جهت توقیف اموال وام گیرنده اقدام نمایید.

 

توقیف اموال وراث، توقیف اموال ارث پدری

جهت توقیف سهم الارث وراث به دلیل بدهی متوفی، وراث نمی توانند از توقیف اموال ممانعت کنند و از پرداخت بدهی پدرشان (متوفی) امتناع ورزند. زیرا به استناد ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی که در قسمت آخر این ماده بیان می دارد: (نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند) بر همین اساس از ماترک متوفی ابتدا باید بدهی های پدرشان پرداخت و بعد از آن، اموال میان وراث تقسیم شود. بعد از فوت شخص (پدرشان) بدهی های متوفی ابتدا از اموال ایشان که در هنگام فوتش و به موجب فوت از مالکیتش خارج گردیده و متعلق به اشخاص ذینفع است پرداخت گردد.

بدهی های متوفی چه حال و چه موجل (یعنی چه مدت دار نباشد و چه مدت دار باشد) باید سریعاً پرداخت شود.

 

توقیف اموال همسر بدهکار، توقیف اموال فرزند بدهکار

برخی افراد بر این باور هستند که می توان به جهت مدیون بودن شخصی دستور توقیف اموال همسر یا فرزندان شخص بدهکار را از دادگاه اخذ نمود اما لازم به ذکر است که ماده 1 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بیان نموده: هر کس به‌ موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، هرگاه محکوم‌ به عین معین باشد آن مال اخذ و به محکوم‌ له تسلیم می ‌شود و در صورتی ‌که ردّ عین ممکن نباشد یا محکوم‌ به عین ‌معین نباشد، اموال محکوم‌ علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط، توقیف و از محل آن حسب‌ مورد محکوم ‌به یا مثل یا قیمت آن استیفا می‌ شود.

طبق این ماده توقیف اموال همسر و فرزندان بدهکار ممکن نخواهد بود ولی اگر همسر یا فرزندان شخص بدهکار به میل و اراده خود بدهی های شخص بدهکار را پرداخت نمایند از نظر قانون منعی ندارد.

 

توقیف اموال در چک برگشتی

به دلیل این که مراودت های مالی امروزه بیشتر به صورت چک صورت می پذیرد، خیلی از افراد درگیر مشکلات چک های برگشتی هستند و برخی از اشخاص از راه حل های آن جهت توقیف اموال در چک برگشتی مطلع نیستند. لازم به ذکر است که جهت توقیف اموال در چک برگشتی مراحل زیر الزامی می باشد:

1.اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک

چنانچه به بانکی مراجعه نمودید جهت وصول چک و صادرکننده چک موجودی کافی جهت پرداخت آن نداشت شما حتماً گواهی عدم پرداخت چک را از بانک دریافت نمایید تا بتوانید اقدامات قانونی و قضایی را انجام دهید.

  1. مراجع صلاحیت دار در خصوص توقیف اموال در چک برگشتی
  2. مراجع کیفری

 

چنانچه چکی در بانک به دلیل کسری موجودی گواهی عدم پرداخت صادر شد و شرایط زیر را داشت می توان از طریق دادسرا و مراجع کیفری اقدام نمود:

  1. تاریخ چک روز باشد و مدت دار نبوده باشد.
  2. چک به صورت امانت یا ضمانت صادر نگردیده باشد.
  3. چک سفید امضا نبوده باشد.
  4. شش ماه از تاریخ صدور چک و یا شش ماه از صدور گواهی عدم پرداخت نگذشته باشد.
  5. بعد از صادرشدن گواهی عدم پرداخت، چک به شخص ثالث انتقال نیافته باشد.

اگر چک برگشتی شرایط فوق را داشت می توانید از دادسرای محل بانکی که گواهی عدم پرداخت را صادر نموده، اقدامات قضایی را آغاز نمایید و به جهت این که صادرکننده چک اموال خود را به اشخاص دیگر انتقال ندهد و فرار از دین نکند می توانید از طریق تامین خواسته کیفری به میزان مبلغ چک از اموال آن توقیف نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *