شکایت تصادف فراری چگونه است؟ شکایت از راننده مقصر در تصادف

شکایت تصادف فراری

شکایت تصادف فراری

شکایت تصادف فراری یکی از انواع شکایاتی است که روزانه در مراکز قضایی به ثبت می رسد. نحوه طرح این شکایت و پیگیری و رسیدگی به آن از سوی دستگاه قضایی تا حدی با سایر شکایات دیگر متفاوت است. زیرا در این نوع شکایات قربانی و یا فرد متضرر از فردی شکایت می کند که ممکن است کم ترین اطلاعی از او نداشته باشد. در این حالت پیدا کردن راننده متواری نه تنها امری خطیر بلکه مشکلی نیز می باشد. به همین دلیل مستلزم صرف وقت و صبر و حوصله بالا است. در ادامه این نوع شکایات و موارد و نکات مرتبط با آن را به خوبی مورد بررسی قرار می دهیم.

اولین اقدام در طرح شکایت درباره تصادف فراری

در صورت بروز تصادف و متواری شدن فرد خاطی در اولین اقدام تماس با پلیس است. ضمن آنکه لازم است خونسردی و آرامش خود را حفظ کرد. در دومین اقدام تنظیم صورت جلسه است. بعد از این کار فرد متضرر باید به کلانتری محل تصادف مراجعه کرده و اقدام به طرح دعوا نماید. در صورتی که صدمات وارده تنها شامل خودرو باشند پلیس بعد از حضور در محل اقدام به کشیدن کروکی می کند. یپس بیمه نامه فرد را تحویل گرفته و به موضوع رسیدگی می نمایند. حال اگر صدمات شامل آسیب های بدنی نیز باشند فرد آسیب دیده باید به پزشکی قانونی ارجاع داده شود.

انواع تصادفات

تصادف رانندگی

به طور کلی بعد بروز هرگونه تصادف رانندگی سه حالت رخ خواهد داد. حالت اول تنها شامل خسارت مالی بوده و به خودرو شخص صدماتی جزئی یا وسیع وارد می شود. حالت دوم اما نه تنها خودروی فرد خسارت خواهد دید بلکه راننده خودرو و یا سایر سرنشینان نیز دچار صدمات جسمی می شوند. حالت سوم که تاسف برانگیز ترین حالت ممکن می باشد، حادثه منجر به فوت عابر و یا سرنشینان است.

 

همچنین مطالعه نمایید: شکایت از راننده مقصر

 

جبران خسارت فرد متضرر در صورت متواری شدن راننده

جبران خسارت راننده و یا عابر متضرر در جریان شکایت تصادف فراری به شرح ذیل می باشد. اگر راننده بعد از وقوع تصادف صحنه را ترک کرده باشد و راننده یا عابر متضرر قادر به اخذ هیچ گونه مدرک و نشانی از او نشده باشد براساس قانون ضرر فرد مورد ظلم جبران می شود. به این معنی که صندوق تامین خسارات بدنی تمامی هزینه های درمانی مصدوم و یا مصدومان را تامین می کند. در صورتی که فرد فوت کند باز هم این صندوق دیه او را به به نزدیکان درجه یک پرداخت می نماید.

شکایت از راننده فراری در تصادف، در صورتی که تصادف منجر به جراحت یا فوت فردی شده باشد، شخص متواری از صحنه تصادف مجرم بوده و باید بر اساس قانون مجازات شود. لازم به ذکر است که در چنین موردی امکان پیگیری موضوع از طریق مراکز قضایی فراهم می شود. همچنین می توان از طریق اقداماتی دیگر مانند جمع آوری مدارک و شواهد در محل حادثه، پیدا کردن شماره پلاک ماشین، چک کردن دوربین های مدار بسته در سطح شهر و غیره راننده متخلف را شناسایی کرد.

مراحل شکایت تصادف فراری

مراحل شکایت تصادف فراری

جهت طرح شکایت تصادف فراری مراحلی وجود دارند که انجام آن ها امری ضروری است. این مراحل شامل موارد ذیل می باشند.

  • طرح دعوا با طرح شکایت در دادسرای محل وقوع حادثه
  • استعلام نظریه کارشناسی از دستگاه های ذیربط توسط دادسرای محل وقوع حادثه
  • دریافت نظریه پزشک قانونی به وسیله دادسرای محل وقوع حادثه
  • آغاز مرحله رسیدگی به شکایت در دادسرا
  • صدور قرار مجرمیت توسط دادسرا
  • ارسال پرونده با دادگاه
  • رسیدگی به پرونده شکایت در دادگاه
  • صدور رای نهایی دادگاه در خصوص شکایت از راننده فراری از صحنه حادثه

نکته مهم درباره شکایت از راننده فراری

شکایت از راننده فراری در تصادف و اثبات متواری شدن راننده در مراحل رسیدگی، در درجه اول و بر اساس قانون، قاضی دادگاه مجاز به دادن تخفیف در مجازات حبس فرد مجرم نیست. علاوه بر آن قاضی دادگاه موظف خواهد بود راننده مجرم را به بیشتر از دو سوم حداکثر مجازات تعیین شده در قانون محکوم نماید.

انجام مرحله ترسیم صحنه تصادف در تصادفاتی که راننده مقصر فرار کرده است

شکایت از راننده فراری

پیش از طرح شکایت تصادف فراری باید نسبت به انجام کروکی و ترسیم صحنه حادثه اقدام شود. حال اگر پیش از حضور مامور راهنمایی رانندگی صحنه حادثه خواسته یا ناخواسته به هم خورد باشد، باید کارشناسان راهور و دادگستری فورا وارد عمل شوند. به این معنی که در محل وقوع حادثه حاضر شده و اقدام به ترسیم مجدد صحنه تصادف نمایند. اینکار جهت مجازات کردن قانونی فرد متواری از صحنه حادثه ضروری است. در واقع بعد از ترسیم کروکی صحنه تصادف و تکمیل شدن پرونده، دادسرا موظف به رسیدگی به مراحل بعدی می باشد.

تعهد شرکت های بیمه در برابر راننده فراری و شکایت تصادف فراری

در خصوص تعهد و جبران خسارات از سوی شرکت های بیمه در شکایت تصادف فراری باید گفت که در هر حالتی شرکت های بیمه موظف به پرداخت دیه فرد فوت شده یا آسیب دیده خواهد بود. در واقع تفاوتی نمی کند راننده فراری مجرم باشد یا نباشد، در هر صورت بیمه خسارات وارده را جبران می کند. حتی اگر راننده در حین رانندگی مشروبات و یا داروهای روانگردان مصرف کرده باشد و به عبارتی مست باشد و یا حتی دارای گواهینامه رانندگی نیز نباشد بیمه موظف به جبران خسارت است. در چنین حالتی نماینده شرکت بیمه با راننده فراری تماس خواهند گرفت.

مدت زمان لازم برای طرح و پیگیری شکایت تصادف فراری

متاسفانه با توجه به حجم بالای تصادفات منجر به جرح یا فوت یا خسارات مالی، همچنین طرح تعداد زیادی شکایت تصادف فراری، پرونده‌های این چنینی، بخش وسیعی از شکایات در محاکم قضایی کشور به آن ها اختصاص داده شده است. در نتیجه به زمان زیادی برای پیگیری و رسیدگی به این گونه شکایات نیاز است. از طرفی با توجه به شرایط ذکر شده اعلام مدت زمان دقیق امکان پذیر نخواهد بود.

هزینه‌های طرح شکایت تصادف فراری

هزینه دادرسی بر اساس نحوه شکایت تصادف فراری که در مراجع قضایی انجام گرفته تعیین می‌ شود. زیرا ثبت شکایت برای مطالبه زیان و ضرر ها در تصادفات هم از طریق دادسرای محل وقوع و هم از طریق دادگاه های حقوقی امکان پذیر است. جنبه جرحی و فوتی شکایت در دادسرا مورد بررسی قرار می گیرد، همچنین برای پیگیری به جنبه مالی و غیره نیز باید به دادگاه‌های حقوقی مراجعه نمود. به همین دلیل است است که هزینه های ذیل باید از سوی فرد درخواست کننده دعوا پرداخت شود.

  • مجموع هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای
  • هزینه های مرحله اجرا
  • تعرفه‌های حق الوکاله وکیل در صورت اخذ وکیل
  • هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه

لازم به ذکر است که هزینه شکایت از راننده فراری در تصادف در مسائل کیفری بالاتر است. همچنین هر ساله تعرفه ها متفاوت تر از سال قبل در نظر گرفته می شوند.

مدارک لازم برای اثبات و پیگیری شکایات مربوط به تصادف فراری

هزینه‌های طرح شکایت تصادف فراری

برای طرح شکایت تصادف فراری از راننده متواری باید مدارک، شواهد و مستندات متعددی را فراهم نمود. از جمله این مستندات عبارتند از:

  • گزارش پلیس 110
  • گواهی پزشکی قانونی
  • تصاویر مربوط به دوربین‌های مداربسته
  • اظهارات شاهد یا شاهدین عینی و فراخواندن آن ها به دادگاه

گفتنی است که بر اساس قانون مجازات اسلامی، جهت اثبات چنین دعوایی می توان از شهادت شهود، اقرار، قسامه و سوگند نیز استفاده کرد. البته در این میان علم و دانش قاضی نیز بسیار تاثیر گذار است.

مراجعه به وکیل جهت تنظیم شکایت تصادف فراری

پیش از هر چیز باید گفت که طرح شکایت تصادف فراری تا حد زیادی پیچیده و زمان بر است. بنابراین برای انجام مراحل در کمترین زمان و به شیوه ای آسان بهتر است به یک وکیل باتجربه مراجعه کرد. زبرا وکیل با دانش و تجربه بالای خود می تواند از برخی مسائل و یا شواهد به ظاهر ساده و پیش پا افتاده بهترین استفاده را برای احقاق حقوق موکل خود ببرد. همچنین بک وکیل خوب می دانند چگونه از سرنخ ها برای پیدا کردن راننده متواری بهره ببرد. در نتیجه از پایمال شدن حقوق افراد زیان دیده جلوگیری می کند.

مجازات تعیین شده در جریان طرح شکایت تصادف فراری منجر به مرگ

  • اگر شکایت تصادف فراری به دلیل فوت راننده یا عابر پیاده و یا سایر سرنشینان خودرو باشد، مجازات تعیین شده برای او مجازات قتل شبه عمد است. در نتیجه مجازات راننده متواری قصاص خواهد بود.
  • حال اگر در چنین موقعیتی راننده یا سایر سرنشینان خودرو دچار آسیب جرحی و بدنی شده باشند، میزان جرم راننده فراری بعد از بررسی های کامل تعیین می شود.
  • بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی راننده مقصر در تصادف تنها در شرایطی اجازه تکان دادن خودروی خود را دارد که جان یکی از افراد در خطر باشد. در واقع تنها برای نجات جان فرد آسیب دیده مجاز به تکان دادن خودروی خود است.
  • اگر شکایت از راننده فراری در تصادف و مجازات فرد متواری به دلیل بروز مرگ غیر عمد یا آسیب دیدگی جدی به فرد زیان دیده باشد راننده متواری به دلیل عدم رعایت قوانین و بی‌احتیاطی باعث مرگ یا قتل غیرعمد شده است. در نتیجه با در نظر گرفتن شرایط و موقعیت پیش آمده مشمول مجازات ۶ ماه تا ۳ سال حبس و پرداخت دیه خواهد شد.
  • در صورتی هم که راننده متواری سبب قطع عضو یا از کار افتادگی عضوی از بدن فرد شده باشد و یا باعث وارد آمدن صدمه به یکی از حواس ۵ گانه فرد شده باشد، او را به ۲ ماه تا ۱ سال حبس محکوم می کنند. لازم به ذکر است که راننده خاطی باید کل دیه ای که در قانون با توجه به شرایط فرد متضرر تعیین شده است را پرداخت نماید. به همین دلیل داشتن بیمه نامه معتبر در چنین شرایطی بسیار حائز اهمیت است.

چه مواردی جرم تعیین شده برای راننده متواری در شکایت تصادف فراری بیشتر می شود؟

شکایت تصادف از راننده فراری

در جریان رسیدگی به شکایت تصادف فراری، راننده متواری مرتکب جرم شده و مطابق با قانون و بر اساس میزان صدمات وارده به راننده یا عابر متضرر مجازات خواهد شد. با این حال گاهی اوقات و تحت شرایط خاص محازات او افزایش پیدا می کند. این شرایط پیش آمده جزو موارد ذیل می باشند.

  • عدم رعایت قوانین و رانندگی با سرعت غیرمجاز
  • مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی و در اصطلاح رانندگی در حالت مستی
  • مشکلات فنی ماشین مقصر، در صورتی که این مشکلات باعث تصادف شده باشد
  • نداشتن گواهی نامه یا همراه نداشتن آن

مجازات راننده مست در جریان شکایت تصادف فراری

برای تعیین میزان مجازات راننده مست در جریان شکایت تصادف فراری ابتدا باید مست بودن راننده به اثبات برسد. در صورتی که راننده در شرایط مستی و غیر هوشیار سبب بروز تصادف شده باشد و سپس صحنه تصادف را ترک کند، مجازات او بیشتر خواهد بود. مجازات چنین راننده ای شامل توقیف خودرو، محروم شدن از رانندگی برای مدت تعیین شده، پرداخت جریمه نقدی و ۲۰ نمره منفی برای گواهی نامه او می باشند. لازم به ذکر است که در چنین شرایطی اگر گواهینامه راننده مست متواری بیمه شخص ثالث نداشته باشد در میزان مجازات او تاثیر مستقیم گذاشته و باعث افزایش میزان ان خواهد شد.

لازم به یادآوری است که شکایت از راننده فراری در تصادف برای احقاق حق فرد متضرر صورت می گیرد. در نتیجه حتی اگر راننده از صحنه متواری شود، قانون حقوق راننده متضرر را جبران خواهد کرد. همچنین شرایطی متفاوت برای راننده مقصر و فراری در نظر گرفته می شود. البته با توجه به این نکته که مجازات فرار از صحنه تصادف در شرایط مختلف متفاوت خواهد بود.

جمع بندی

شکایت تصادف فراری یکی از متداول ترین دعواهای مطرح شده در مراجع قضایی کشور است. این نوع شکایت زمانی قابل طرح است که راننده خاطی صحنه حادثه را ترک کند. در این صورت شخص آسیب دیده یا وراث در صورت فوت او می توانند طرح دعوا نمایند.

لازم به ذکر است که در صورت بروز تصادف وسیله نقلیه با عابر پیاده و متواری شدن راننده، شکایت باید بعد از رساندن فرد سانحه دیده به بیمارستان صورت بگیرد. نکته بسیار مهم در این باره آن است که عدم مسئولیت پذیری راننده باعث عدم استفاده مصدوم و یا وراث از حقوق قانونی خود نمی شود. بلکه در چنین شرایطی خود فرد آسیب دیده یا وراث او می توانند علاوه بر طرح شکایت از مزایای بیمه نیز بهره مند شوند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *