نفقه فرزندان در قانون

Girl wearing dress while having fun

یکی از وظایفی که یک مرد به عنوان پدر در یک خانواده دارد تأمین نیازهای اولیه زندگی مانند : مسکن، خوراک ، پوشاک و هزینه های درمانی میباشد. به مجموع این نیاز ها در قانون نفقه گفته میشود. طبق شرع و قانون نفقه فرزندان بر مرد واجب بوده و از وظایف وی میباشد. در این مقاله به بررسی قوانین و شرایط نفقه فرزندان میپردازیم. با نوین وکیل همراه باشید.

تأمین نیازها و پرداخت نفقه فرزند بر عهده کیست؟

حال که مفهوم نفقه را متوجه شده اید شاید این پرسش برای شما پیش بیاید که پرداخت نفقه وظیفه کیست؟ همانطور که گفتیم پرداخت نفقه وظیفه پدر است. در هر حالتی تا زمانی که پدر زنده باشد باید نفقه را پرداخت کند. اما اگر پدر فردی فوت شده باشد آیا نفقه از او ساقط است؟ خیر قانون در این شرایط هم راه حل هایی ارائه داده است.

طبق قوانین اگر پدر فرد فوت کرده باشد یا قادر به پرداخت نفقه نباشد در درجه اول وظیفه پرداخت نفقه بر عهده جد پدری او است. در درجه دوم اگر جد پدری نیز فوت کرده باشد یا تشخیص بر این باشد که از عهده پرداخت نفقه بر نمی آید، مادر موظف است نفقه فرزند را پرداخت نماید.

قانون حتی فکر فراتر از این را هم کرده است. اگر مادر شخصی نیز فوت کرده باشد یا قادر به پرداخت نفقه نباشد جد مادری باید نفقه را پرداخت نماید. در هر کدام از این درجات که باشید میتوانید نسبت به عدم پرداخت نفقه به طور قانونی عارض شوید.

 

Multiethnic family spending time together at home

نفقه فرزند شامل چه مواردی میشود؟

همانطور که پیشتر گفتیم ، نفقه به معنای تأمین نیاز های زندگی فرد میباشد. اما این نیاز ها شامل چه چیزهایی میباشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت هر چیزی که انسان برای زندگی نیاز دارد جزو نفقه میباشد. به عنوان مهم ترین موارد میتوان به مسکن ، پوشاک و خوراک ، مخارج درمانی ، مخارج آموزشی و نیاز های ثانویه اشاره کرد. میزان مبلغ نقدی نفقه فرزند در قانون مشخص نشده است و اگر نیاز به محاسبه آن باشد اینکار را قاضی انجام خواهد داد.

شکایت برای عدم پرداخت نفقه فرزند

همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم از لحاظ قانونی و شرعی پرداخت نفقه بر عهده پدر است و میتوان در صورت عدم پرداخت آن اقدام قانونی انجام داد. البته در شرایطی امکان شکایت برای نفقه فرزند وجود ندارد. در صورتی که پدری توانایی و استطاعت پرداخت نفقه فرزند را نداشته باشد اقدام قانونی علیه او به نتیجه ای نخواهد رسید.

اما در صورتی که پدر توانایی مالی پرداخت نفقه را داشته باشد و از انجام اینکار سر باز زند فرزند میتوان علیه وی اقامه دعوی کرده و از دادگاه درخواست دستور پرداخت نفقه کند. همچنین به این نکته باید دقت داشته باشید که مطالبه نفقه فرزند بر خلاف نفقه همسر برای نفقه های پرداخت نشده گذشته امکان پذیر نیست.

پرداخت نفقه فرزندان تا چه زمانی وظیفه پدر است؟

پاسخ به این سوال بستگی به جنسیت فرزند دارد. تنها تفاوت نفقه فرزندان پسر و دختر در میزان زمانی است که مشمول نفقه میباشند. طبق قوانین موجود فرزندان دختر تا زمانی حق قانونی دریافت نفقه را دارند که ازدواج کنند. اما برای پسران اینگونه نیست.

فرزندان پسر تا زمانی که مشغول تحصیل هستند میتوانند طلب نفقه داشته باشند. این مورد تنها تفاوت در مورد نفقه فرزندان دختر و پسر است و در میزان آن و دیگر مسائل تفاوتی ندارد.

 

در صورتی که در مورد نفقه فرزند نیاز به مشاوره دارید میتوانید به صورت رایگان از مشاوره تلفنی بهره مند شوید

با ما تماس بگیرید 02166901176

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *