همه چیز در مورد نفقه و طلاق

نفقه و طلاق

نفقه و طلاق

●شرایط ندادن مهریه(نفقه و طلاق)

در چه صورت مهریه زن قطع میشود؟

همگی مستحضریم که پرداخت نمودن مهریه توسط مرد برای زن عندالمطالبه و گاهی عندالاستطاعه می باشد که در هر دو مورد زن حق این را دارد که تمام مهریه خویش را از شوهرش طلب نماید

با این تفاوت که در مهریه عندالاستطاعه زن می بایست توانایی مالی شوهر خود را برای پرداخت نمودن مهریه اش ثابت نماید . و این مسئله به معنی این نیست که مرد می تواند در صورت نداشتن توانایی مالی ،زن را بدون مهریه طلاق بدهد .
در مهریه عند المطالبه در صورتی که زن درخواست مهریه را از شوهرش داشته باشد واگر مرد شرایط مالی مناسب نداشت می‌تواند بر اساس قوانین از طریق دادگاه به تقسیم نمودن مهریه همسرش بپردازد

البته این بار هم به منظور طلاق دادن زن و نپرداختن مهریه به او توسط مرد صحیح نمی باشد
در حقیقت اگر زن باکره باشد در مدت زندگی زناشویی و تا قبل از این که طلاق بگیرد می تواند همه مهریه خویش را طلب نماید و بر اساس مفاد قانون مدنی هرگاه شوهر قبل از نزدیکی کردن همسر خود را طلاق دهد نصف مهریه زن حق او می باشد

و اگر شوهرش و اگر شوهر در گذشته بیش از نصف مهر زن خود را داده باشد اکنون زن باید اضافه نصف مهریه خود را به مرد برگرداند . بنابراین طلاق دادن دختر باکره مساوی است با نصف مهریه‌اش .
این امکان وجود دارد که زنی پس از عقد و نکاح در طی زندگی مشترک با همسرش به یکی از دفاتر رسمی مراجعه کرده و همسر خویش را در اصطلاح ابرار نماید به منظور اینکه مهریه اش را ببخشد و در واقع به همسرش لطف نماید .
این جمله موارد به منظور حق نداشتن زن در مهریه نیست چرا که زن به میل خود حقوقی را که در مهریه داشته است بخشیده و از آن صرف نظر کرده است .

●اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟

بر اساس قانون و شرع اسلامی یکی از مهم ترین حقوق زنان بعد از عقد و نکاح مهریه می باشد که بر آن تملک کافی و شخصی دارند و حق دارند مهریه خود را از شوهرشان درخواست کنند .
در حقیقت طلاق از از اصولی است که در قانون برای مرد و از سوی او معین گردیده است.

با توجه به این اگر مرد با طلاق همسرش موافق نباشد علاوه بر درخواست طلاق از سوی زن و گرفتن مهریه و یا حتی بخشیدن مهریه با توجه به اینکه دلیل قانع کننده‌ای برای طلاق ندارد باز هم طلاق انجام نمی شود .
چنانچه هر دو طرف زن و مرد برای طلاق به موافقت رسیده باشند و هیچ مخالفتی بر سر مهریه حضانت و مانند آن نداشته باشند بدون شک طلاق توافقی انجام می پذیرد.

در غیر این صورت اگر مرد نسبت به طلاق ثابت نمودن یکی از موارد دوازده گانه شروط ضمن عقد و همچنین اثبات عسر و حرج م بر اساس قانون رد را وادار به طلاق دادن می نماید .
با توجه به چنین شرایطی علاوه بر اینکه زن حکم طلاق را از دادگاه می گیرد بلکه میتواند مهریه خویش را هم از مرد بگیرد به شرط اینکه دلایل محکم و موجه نسبت به مرد خویش به دادگاه ارائه نماید .

●قانون جدید طلاق و مهریه (نفقه و طلاق)

با توجه به اینکه بر اساس آداب و رسوم، اکثریت مردم ما مهریه را سکه بهار آزادی اطلاق می نمایند و با توجه به افزایش قیمت روز به روز سکه در سال ۱۳۹۷ این قانون به تصویب رسید که حکم جلب جهت مهریه تا ۵۵ سکه کاهش یابد

اما متاسفانه این شیوه موفق نبود و بر اساس سال های قبل همان ۱۱۰ سکه اساس حکم جلب قرار گرفت .
بر اساس قانون جدید مهریه اگر زنی مهریه خویش را به واسطه دادگاه به اجرا درآورد از از طرف دادگاه اجراییه به مرد فرستاده می شود

و مرد موظف است که در طی یک ماه از صدور این اجرایی مهریه همسر خویش را البته تا ۱۱۰ سکه و یا معادل آن را پرداخت نماید چنانچه توانایی پرداخت نمودن این مقدار پول را نداشته باشد

می بایست به طور قطع از دادگاه درخواست اعسار بکند اگر اینگونه نباشد، می‌تواند از طریق دادگاه حکم جلب مرد خویش را بگیرد.

بر اساس بررسی‌های اخیر وکلای متخصص اگر درخواست اعسار مرد از طرف دادگاه پذیرفته شود و پرداخت مهریه راه اقساطی در نظر بگیرند, ضروری است که مرد قسط های مهریه را مرتب بپردازد

و اگر این چنین نباشد پس از دو یا سه قسط عقب افتاده زن قادر هست اینبار نیز مرد را محکوم نموده و از طریق دادگاه حکم جلب وی رابگیرد .

مسئولیت پرداخت نفقه

در عقد دائم مسئولیت پرداخت نفقه در قانون مدنی ایران، بر اساس ماده 1106، بر عهده شوهر است. در صورت عدم پرداخت نفقه توسط شوهر، دو نوع ضمانت اجرا برای آن پیش‌بینی شده است و اگر شوهر به پرداخت نفقه اقدام نکند، دادگاه می‌تواند از راه‌های قانونی برای پرداخت نفقه استفاده کند و مبلغ نفقه را به زن پرداخت کند.

ضمانت اجرای کیفری: ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه توسط شوهر، بر اساس ماده 53 قانون حمایت از امور خانواده تعریف شده است. به طور مشخص، هر فردی که قابلیت مالی داشته باشد و نفقه زن خود را در صورت تمکین او پرداخت نکند یا از تادیه نفقه، سایر افراد واجب النفقه امتناع کند، مورد محاکمه و حبس تعزیری درجه شش قرار خواهد گرفت.

ضمانت اجرای حقوقی: برای اجرای ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه، زن ابتدا باید دادخواست دریافت نفقه را تهیه کرده و سپس با مراجعه به دادگاه خانواده، می‌تواند نفقه خود را از شوهر خود درخواست کند. در این حالت، دادگاه مرد را به پرداخت نفقه ملزم می‌کند؛ اما اگر مرد از پرداخت نفقه امتناع کرد، زن با استناد به همین موضوع می‌تواند برای رسیدگی به حکم طلاق اقدام کند. در واقع، عدم پرداخت نفقه می‌تواند به عنوان یک از دلایل برای درخواست طلاق از سوی زن مورد استفاده قرار گیرد.

●ایا به زن خیانتکار نفقه تعلق میگیرد ؟ (نفقه و طلاق)

همانگونه که گفته شد زمانی که ۲ نفر با یکدیگر ازدواج می کنند, این مسئله سبب می شود که حقوق و تکالیفی را به یکدیگر وارد نمایند.

به طور مثال, در عقد دایم مرد وظیفه دارد نفقه زن خود را بپردازد و زن هم حکم تمکین مرد را به عهده می‌گیرد .

از جمله وظایف دیگر مرد نسبت به زن پرداخت مهریه است . اما اساساً این سوال در ذهن ایجاد می شود که

آیا به دلیل خیانت کردن زن به مرد و و برهم خوردن نظام خانواده آیا باز هم مرد باید مهریه زن را بپردازد و مهریه به زن خیانتکار تعلق می گیرد ؟

بنابر گفته های اخیر انجام روابط نامشروع و خیانت کردن زن سبب از بین رفتن مهریه وی نخواهد شد چرا که مهریه برای زن در هنگام عقد نمودن به عنوان حق او واقع شده است و مرد نیز در همان زمان وظیفه پرداخت آن را به عهده گرفته است.

در صورتی که مرد از خیانت نمودن زن آگاه شود و سعی در شکایت نمودن از زن را داشته باشد هردوطرف می‌توانند با طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند

و در حالتی که مرد از زن خیانتکار شکایت نکرد بنابراین زن می تواند مهریه خود را تماماً به مرد ببخشد .
چنانچه دو زن و مرد قبل از اینکه با یکدیگر رابطه جنسی برقرار کنند و به سبب خیانت کردن زن به مرد و برقرار نمودن رابطه نامشروع با مرد دیگر از یکدیگر جدا شوند و روابط زناشوییشان به طلاق بیانجامد نصف مهریه زن به وی تعلق می گردد

چراکه بر اساس قانون در دوران عقد مهریه زن نصف می باشد .
باید در نظر داشته باشید که تنها به خاطر برقرار نشدن رابطه جنسی در دوران عقد مهریه زن نصب می شود و هیچ‌گونه دلیل دیگری چنانچه خیانت نمودن زن در کم کردن مقدار مهریه تعیین شده موثر نخواهد بود .
اما متاسفانه در جامعه امروز بعضی از مردان برای ندادن مهریه زن از روش‌های گوناگونی استفاده می‌کنند.

به طور مثال تعدادی از این افراد یک حساب بانکی به نام زن باز نموده و پول هایی را به آن حساب واریز می‌کنند و در این صورت ادعا می نمایند که مهریه همسر خویش را پرداخت نموده اند .

●اگر زن درخواست طلاق دهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد؛

بر اساس قانون اساسی ایران حق طلاق با مرد است و تنها در شرایط خاصی می تواند درخواست طلاق نماید .

در صورتی که مرد راضی به طلاق زن نمی شود و زن بر اساس شرایطی ادعای طلاق کند که شرط های دوازده گانه مرد را در بر نمی گیرد ،می باید دلایل موجهی را برای دادگاه بیان کرده تا خطبه طلاق ایراد شود .

اگر اینگونه نباشد باید زن رضایت مرد را جهت طلاق گرفتن از وی به دست بیاورد .

زن تنها در سه مورد زیر می تواند ادعای طلاق کند در این امر پیروز شود

_ وجود داشتن شرط های دوازده گانه عقدنامه در صورتیکه مردانه آنها را تایید و امضا نموده باشد .
_ زمانی که زن برای ادامه زندگی زناشویی دچار گرفتاری ها و سختی باشد .
_ در صورتی که حق طلاق باز باشد.

حق طلاق به منظور چیست ؟(نفقه و طلاق)

حق طلاق به معنی این است که مرد در دفاتر ثبت اسناد رسمی تحت اختیار خود وکالت طلاق را به زن واگذار می نماید .

در واقع این مسئله یعنی اینکه زن قادر هست به جای من در همه مراحل قضایی و یا اداری مرتبط با مسئله طلاق حاضر شود و حتی نیازی به امضا و همچنین حضور یافتن مرد جهت طلاق گرفتن نباشد .
وکالت طلاق در واقع واژه است که در عبارات حقوقی به جای حق طلاق گفته می شود .
در واقع ممکن است حق طلاق یکی از شروط هنگام عقد نیز برای زن محسوب شود . به هر حال بعد از عقد نمودن قادر هستید که نسبت به ثبت این حق در اسناد رسمی اقدام نمایید .
زمانی که زن با داشتن حق طلاق اقدام به جدایی می نماید ، می بایست ابتدا در دفاتر پیشخوان قضایی برود و دادخواست خود را جهت انجام این پروسه ارائه دهد .

دراین حین باید مدارکی همچون سند ازدواج و مدارک شناسایی خود را به همراه داشته باشد . سپس جلساتی جهت مشاوره و غربالگری ایجاد شده که احتمال دارد زن و مرد حضور پیدا کرده و یا حتی در این جلسات حضور نیابند .

●در چه شرایطی نفقه به زن تعلق نمی گیرد ؟(نفقه و طلاق)

یکی از جمله تکالیف و وظایف مرد در هنگام عقد دائم و پس از آن پرداخت نمودن نفقه و تامین آن می باشد .
جواب این است که از زمانی که عقد بین زن و شوهر خوانده می شود حقوق این دو نسبت به هم دیگر شروع خواهد شد .

باتوجه به قانون زمانی که زن بدون دلیل شرعی وقانونی از انجام وظایف زن بودن خود دوری نماید حق نفقه نخواهد داشت .

با توجه به به آنچه گفته شد تامین نفقه توسط مرد یکی از وظایف خاص و عام زناشویی می‌باشد که بروی فرض است ، و در صورتی که زن از انجام دادن این وظیفه قانونی و شرعی خود نسبت به مرد دوری نمایند نفقه شامل حال او نخواهد شد .

اما این در حالی است که امتناع از از انجام دادن وظیفه زناشویی اگر به واسطه مانع شرعی و موجه باشد; یعنی اینکه در صورتیکه زن به دلیل بیماری یا وجود شرایط خاص نتوانست همسرش را تمکین نماید

در طی آن حق نفقه به او تعلق گرفته و این حق از وی سلب نخواهد شد .
همانگونه که مطرح شد مرد در مقابل همسر دائمی خویش وظیفه پرداخت نکردن نفقه و تامین خرج و مخارج او را بر عهده دارد اما در صورتی که این تکلیف مهم خود را انجام ندهد

و حقوق همسرش را بدون دلیل شرعی و قانونی تامین ننماید، زن این اجازه را دارد که با زندگی در محل سکونت خویش به دادگاه مراجعه نموده و دادخواستی را نسبت به شوهرش که مرد را ملزم به

پرداخت نمودن نفقه ماهیانه و همچنین نفقه معوقه ملزم کند از طریق دادگاه محکوم نماید .
بر این اساس درخواست زن از جهت نفقه جزء اولین طلب های است که حتی در شرایط ورشکستگی مالی مرد نیز زن ب دیگر طلبکاران اولویت خواهد داشت .

●درخواست مهریه و ترک منزل(نفقه و طلاق)

یکی از با اهمیت ترین مسائل تمکین زن زندگی کردن او در محل زندگی همسرش می باشد که طبق ان اساساً زن می بایست در محلی که شوهرش برایش آماده کرده از زندگی نماید

با توجه به این در صورتیکه زن بدون علت منزل مشترک خود و همسرش را ترک کرده و به محلی جدای از آن زندگی کند از لحاظ حقوقی برای وی نتایجی را به دنبال خواهد داشت
در عین حال اگر زن بدون دلیل شرعی و قانونی منزل را ترک کند نفقه مستحق او نمی شود در حقیقت همسر خویش را تمکین نکرده و طبق قانون در صورتیکه زن بدون داشتن دلیل قانونی و موجه و بدون اجازه شوهرش

محل سکونت را ترک کند نفقه به او تعلق نمیگیرد این در صورتی است که امکان دارد زن در محل زندگی پدر و مادر خویش سکونت برگزیند در این مورد نیز باز هم طبق قانون مستحق نفقه نیست .
بر اساس موازین اسلامی زنی که شوهر خویش را تمکین نکند ناشزه نامیده می شود، و طبق این شرایط امکان ازدواج مجدد برای مرد و طلاق از سوی او فراهم شده و بر اساس قانون حق نفقه به زن تعلق نمیگیرد.

کلام پایانی

ما در مطالب این صفحه در رابطه با نفقه و طلاق سخن گفتیم و در این باره به شما همراهان گرامی اطلاعاتی مفیدی ارائه دادیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما عزیزان مفید بوده باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *