شکایت برای فحاشی و مجازات آن

شکایت برای فحاشی یکی از حالت های اعاده حق و حقوق در مراجع قضایی است که در آن شاکی امنیت و آسایش خود را از قانون مطالبه می کند. قوانین مدنی و حقوقی برای حفظ احترام و کرامت انسانی و البته رعایت حریم شخصی انسان ها تدوین شده است. فحاشی یکی از جرایمی است که آسایش روانی افراد را تحت شعاع قرار داده و برای آن مجازات تعیین شده است.

در جامعه افرادی هستند که نسبت به حفظ احترام انسان ها و رعایت اصول اخلاقی بی توجه می باشند. در این صورت قانون برای مجازات چنین افرادی قوانینی را به تصویب رسانده است که در ادامه این مقاله به همه موارد در این رابطه خواهیم پرداخت.

جرم فحاشی چیست؟

جرم فحاشی چیست؟

فحاشی در معنای لغوی به معنی دشنام و فحش دادن است. شکایت برای فحاشی زمانی مطرح می شود که فرد یا افرادی از سوی کسی یا کسانی مورد دشنام قرار گرفته باشند. قانون فحاشی را جرم تلقی کرده و بر این اساس آن را به دو نوع قذف و غیر قذف تقسیم کرده است. مجازات جرم فحاشی قذف سنگین تر از فحاشی غیر قذف می باشد. بر حسب نوع جرم فحاشی مجازات حد و یا تعزیر برای مجرم در نظر گرفته می شود. بر این اساس جرم فحاشی قذف و غیر قذف عبارتند از؛

جرم فحاشی قذف

در مواردی وقوع جرم فحاشی قذف نامیده می شود که به فردی که زنده یا مرده است نسبت لواط یا زنا داده شود. در ماده 245 قانون مجازات های اسلامی چنین آمده است؛ جرم فحاشی قذف به صورت های لفظی یا نوشتن و یا به شیوه نشر مطالب در فضای مجازی و الکترونیک محقق خواهد شد.

جرم فحاشی غیر قذف

در ماده قانونی 609 و 608 قانون مجازات های اسلامی؛ مجازات هایی برای جرم فحاشی غیر قذف عنوان شده است. در این حالت از جرم شاکی مورد توهین، دشنام رکیک و الفاظ ناشایست قرار گرفته شده است. مطابق قانون چنانچه شاکی از افراد سرشناس اجتماع باشد، مجازات مجرم شدید ترین حالت ممکن خواهد بود.

مجازات جرم فحاشی

مجازات جرم فحاشی

گفته شد فحاشی به معنی دشنام دادن است و در قانون فحاشی جرم تلقی شده است که مستلزم اجرای مجازات است. تهمت، افترا و توهین و دشنام با الفاظ رکیک در هر حالت و به هر شیوه ای جرم محسوب می شود. شکایت برای فحاشی زمانی قابل اعمال است که جرم توسط قانون گذار تایید شده باشد. مطابق قانون هر عملی که ارتکاب یا اهمال در آن مستوجب مجازات باشد جرم تلقی می شود. مجازاتی که برای فحاشی در نظر گرفته شده است بر اساس نوع جرم و حالت آن اعمال خواهد شد.

  1. مطابق ماده قانونی 608 مجازات اسلامی در صورت توهین به افراد با استفاده از الفاظ رکیک و فحاشی چنانچه موجب حد قذف نباشد، مستوجب مجازات نقدی درجه 6 بیش از 20 میلیون ریال و تا سقف 80 میلیون ریال خواهد بود.
  2. مطابق ماده قانونی 609 قانون مجازات اسلامی؛ چنانچه توهین و استعمال الفاظ رکیک به افراد مشهور و مقامات دولتی مانند؛ روسای سه قوه، معاون رئیس جمهور، نمایندگان مجلس، وزراء، اعضای شورای نگهبان، نمایندگان مجلس خبرگان، کارکنان وزارت خانه، موسسات و شهرداری و شرکت های دولتی و در نهایت قضات دیوان محاسبات صورت بگیرد، مجازات 3 تا 6 ماه حبس و 74 ضربه شلاق و یا پرداخت پنجاه هزار تومان تا 1 میلیون ریال خواهد بود.
  3. مطابق ماده قانونی 619 قانون مجازات اسلامی؛ در راستای حمایت از حقوق و احترام زنان و کودکان در اجتماع، توهین به زن یا کودک در معابر و مکان عمومی جرم خواهد بود. مجازات جرم فحاشی به زنان و کودکان 2 تا 6 ماه حبس و مستوجب 74 ضربه شلاق خواهد بود.
  4. مطابق ماده قانونی 514 مجازات های اسلامی، مجازات توهین به رهبری مستلزم 6 ماه تا دو سال حبس می باشد. اهانت و توهین به حضرت امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و همچنین مقام معظم رهبری جرم تلقی می شود.
  5. مطابق ماده 250 و 251 قانون مجازات های اسلامی؛ چنانچه فحاشی در قالب قذف صورت بگیرد مجرم مستوجب هشتاد ضربه شلاق خواهد بود. در صورتی که موجب حد باشد قذف شنونده مسلمان، عاقل، بالغ، معین و غیر متظاهر به لواط و زنا باشد، قذف کننده به 31 تا 74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 محکوم خواهد شد.

شکایت برای فحاشی تلفنی

شکایت برای فحاشی تلفنی یکی از متداول ترین دادخواست های اقامه دعوا در خصوص این جرم است. خوار و خفیف کردن افراد از طریق تلفن و پیامک تلفنی یکی از حالت های وقوع جرم فحاشی است. جرم فحاشی ممکن است در صورت های مختلف حضوری، در مکان عمومی، تلفنی و به صورت ارسال پیام یا ویدیو به وقوع بپیوندد.

به کار بردن هر گونه لفظ توهین آمیز به صورت تلفنی که کرامت انسانی و حرمت فرد زیر سوال برود و یا به عبارتی خدشه دار شود، فحاشی تلفنی محسوب می شود. زمانی جرم فحاشی اثبات می شود که لفظ از نظر عرف و فرهنگ جامعه رکیک محسوب شود. بنابراین چنانچه توهین و فحاشی به صورت تلفنی صورت بگیرد مجازات مجرم مطابق مجازات قانونی در بندهای فوق الذکر می باشد.

همچنین می توانید مطالعه کنید:

وکیل چک برگشتی و وظایف و اختیارات او

راه های اثبات جرم فحاشی تلفنی

اقرار، شهادت، سوگند و قسامه، مدرک و در نهایت علم قاضی مهم ترین موارد در اثبات وقوع جرم می باشند. لازم به ذکر است که در شکایت برای فحاشی ارائه عکس، فیلم، اسکرین شات، صدا، چت، پیامک و … به عنوان ادله اماره قابل استفاده نیستند.

علم قاضی تعیین کننده قطعی بودن ادله فوق الذکر خواهد بود. بر این اساس در وهله اول اقرار سپس شهادت شهود و سوگند بهترین مدارک برای اثبات وقوع جرم می باشند. شاکی برای اثبات جرم و احقاق حقوق خود و پیگیری درخواست خود نیاز به تجربه و سواد وکیل باتجربه دارد. زیرا یکی از جرایمی است که اثبات آن نیاز به ادله کافی و قانونی دارد.

شکایت برای فحاشی ناموسی

شکایت برای فحاشی ناموسی

شکایت برای فحاشی ناموسی و اثبات وقوع جرم مستوجب مجازات حد و جزای نقدی می باشد. استفاده از الفاظ رکیک به نوامیس و همچنین نسبت زنا به آنان از موارد جرم فحاشی قدف و غیر قذف می باشند. چنانچه فرد با علم و آگاهی از بیانات خود به نوامیس دیگران تهمت زنا دهد، مجازات وی 80 ضربه شلاق خواهد بود.

به طور مثال فرد را حرام زاده خطاب کند و یا نسبت های فاحشه و … به مادر و خواهر و یا همسر و دختر وی دهد شنونده قذف نسبت به اقامه دعوای و شکایت برای فحاشی ناموسی مجاز خواهد بود. در صورتی که قذف کننده علمی بر گفته های خود نداشته باشد و این موضوع به اثبات علم قاضی برسد، مجرم به مجازات توهین محکوم خواهد شد. در این صورت جزای نقدی درجه شش از 60 میلیون تا 240 میلیون ریال محکوم خواهد شد.

شکایت برای فحاشی و تهدید

به کار بردن الفاظ رکیک و وهن آور و دشنام گویی حتی به افراد مرده نیز جرم تلقی می شود. در ماده 698 قانون مجازات اسلامی در خصوص توهین به افراد مطالبی عنوان شده است که در متن فوق به آن پرداخته شده است. اما در خصوص توهین همراه با تهدید به عملی گفته می شود که مجرم علاوه بر استعمال الفاظ رکیک و وهن آور اقدام به تهدید فرد یا افراد مقابل کرده است. تهدید ممکن است موجب افشای راز، ضرر شرافتی و آبرویی و یا تهدید به تضرر مالی و جانی باشد.

در هر صورت تهدید جرم تلقی شده و بر اساس قانون 669 قانون مجازات های اسلامی مستوجب 2 سال حبس و یا 74 ضربه شلاق خواهد بود. فحاشی و تهدید ممکن است در فضای مجازی و یا به صورت حضوری صورت بگیرد. در هر دو حالت پیگیری شکایت به یک صورت خواهد بود.

شکایت برای فحاشی در واتساپ

جرم فحاشی در فضای مجازی مانند ارسال صدا، فیلم و یا پیام در واتساپ و تلگرام و… می باشد که مجازات آن برابر با فحاشی به صورت حضوری است. در این صورت مجرم به 74 ضربه شلاق و یا یک میلیون ریال جریمه و در صورت تهدید فرد تا دو سال حبس نیز محکوم خواهد شد. اثبات وقوع جرم در صورت مشخص نبودن هویت نیاز به راهنمایی وکیل خبره در این زمینه دارد.

مراحل شکایت برای فحاشی

مراحل شکایت برای فحاشی

در طول روز ممکن است شاهد عمل فحاشی بسیاری از افراد باشیم. مراحل شکایت برای فحاشی یکی از موضوعاتی است که همواره مورد سوال افرادی واقع شده است که مورد فحاشی قرار گرفته شده اند. شاکی در خصوص مطرح کردن ادعا و شکایت خود بایستی به یکی از دفاتر قضایی الکترونیکی مراجعه نماید. در سامانه ثنا شکایت و درخواست وی ثبت خواهد شد. پس از ثبت دادخواست و ارائه مدارک و ادله دادخواهی شاکی به دادسرا ارسال خواهد شد. رسیدگی به شکایت کیفری فحاشی بر ذمه دادسرای کیفری خواهد بود.

رسیدگی به پرونده شکایت برای فحاشی

ارسال پرونده شکایت به دادسرای عمومی با بررسی های ویژه همراه است و در صورت اثبات وقوع جرم قرار جلب توسط قاضی صادر خواهد شد. سپس پرونده پس از تایید دادستان و همچنین صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال می شود. وقت رسیدگی به شکایت در دادگاه کیفری دو تعیین خواهد شد و مراتب به شاکی از طریق سامانه ثنا ابلاغ می شود. چنانچه قاضی نظر به ارتکاب جرم رای صادر کند حکم ابلاغ شده در طی 20 روز قابل تجدید نظر خواهی خواهد بود. رای دادگاه تجدید نظر قطعی خواهد بود و امکان اعتراض به رای دادگاه وجود نخواهد داشت.

نکات مهم در خصوص جرم فحاشی

شاکی در شکایت برای فحاشی بایستی به مواردی توجه داشته باشد تا مجاز به ادعای جرم و یا اثبات آن را داشته باشد.

  • توهین مطابق ماده قانون قابل گذشت می باشد و شاکی می توان تعقیب جرم را متوقف کند.
  • توهین به هر وسیله ای و از هر طریقی صورت می گیرد.
  • رفتار مجرم باید به صورت موهون باشد. مثلا هل دادن افراد و یا دست بلند کردن به قصد تهدید و … نیز رفتار توهین آمیز محسوب می شوند.
  • توهین یا ساده و یا مشدد می باشد. توهین مشدد مجازات شدیدتری نسبت به توهین ساده خواهد داشت.
  • برخی از واژه ها فحش نیستند، اما توهین تلقی می شوند. مانند؛ بی خانواده و یا بی اصل و نصب، بی ریشه و …
  • دشنام و یا قذف پیامبران مستوجب اعدام خواهد بود.
  • افترا به معنی نسبت دادن جرمی به افراد است که از سوی مدعی قابل اثبات نباشد. افترا نوعی از جرم فحاشی محسوب می شود.
  • هجو نیز نوعی توهین و افترا محسوب می شود که در قالب متن، شعر، مقاله، خبر و … در فضای مجازی یا روزنامه و … صورت می گیرد.

وکیل شکایت برای فحاشی

شکایت برای فحاشی یکی از موارد دادخواست های کیفری می باشد که ارائه آن نیاز به تحقیق و بررسی کامل خواهد داشت. برای ارائه دادخواست قانونی بر پایه اصول تقدیم شکایت نامه به علم وکیل شکایت برای فحاشی نیاز می باشد. زیرا وکیل متخصص شکایت در خصوص فحاشی دارای تجربه ارائه دادخواست و وکالت می باشد. او بهتر از شاکی به همه زوایای پرونده اشراف کامل داشته و پیگیری پرونده به صورت تخصصی و سریع تر پیش خواهد برد. پس به همه افرادی توصیه می شود چنانچه قصد ارائه دادخواست شکایت در خصوص فحاشی دارند به وکیل متخصص مراجعه کنند.

هزینه وکیل شکایت برای فحاشی

هزینه وکیل شکایت برای فحاشی بر اساس مهارت و تجربه وکیل و البته تعرفه سازمان قضایی کشور تعیین می شود. وکلای با تجربه به سبب مهارت و تسلط بر موضوع دعوا دستمزد بیشتری از سایر وکلای تازه کار و یا کم تجربه دارند. برای اطلاع دقیق از هزینه وکیل متخصص شکایت برای فحاشی می توان به وب سایت معتبر مراجعه نمود. همچنین هزینه دادخواست های کیفری نیز سالانه توسط نظام قضایی تعیین خواهد شد.

سخن پایانی

شکایت برای فحاشی یکی از حالت های اقامه دعوای کیفری است که روزانه شاهد ارائه آن در دادگاه های کشور می باشیم. توهین و فحاشی یکی از انواع جرم تعریف شده در قانون است که برای آن مجازات های مختلف تعیین شده است.

فحاشی به دو صورت قذف و غیر قذف می باشد که مجرم در حالت های مختلف آن را مرتکب می شود. برای اقامه دعوا در این خصوص نیاز به مهارت و تجربه وکیل متخصص می باشد. وکلای حرفه ای دادخواست مربوط را به صورت اصولی و حرفه ای تنظیم کرده و آن را به طور منظم پیگیری خواهند کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *